Сурови семки од кајсија
13 дек 2012

Сурови семки од кајсија

Овие сурови Калифорниски семки се обработени на начин со кој што се овозможува зачувување на нивната хранлива вредност и зачувување на висока концентрација на витамин Б17 , природните ензими и Б15.

Што е Б17 (Amygdalin)?

Во 1952 год биохемичарот Ернст Кребс го открил витаминот Б17 (Amygdalin). Б17, исто така познат како Amygdalin , претставува прочистена форма на Амигдалин и се добива со  екстракција од семката на кајсијата. Б17 (Amygdalin) е супстанција која природно се наоѓа во над 1200 различни видови храна, вклучувајќи ги и семките на многу видови на овошје, како што се кајсии, сливи, цреши, портокали, нектарини, јаболка и праски. Овој  природен Б17 додаток е извлечен од семката на кајсијата.

Зошто Б17 е важен?

Ние веруваме дека урамнотежената исхрана е од суштинско значење за здрав живот. Малкумина од нас конзумираат доволно витамини и минерали од храната која ја јадеме. Додатоците  во исхраната  станаа неопходни за оптимална телесна функција. Б17 е само еден од многуте хранливи материи од кои нашето тело има потреба.Претставува витална материја и при негов недостаток се јавува пореметување на метаболизмот и од таму појава на абнормални клетки , односно туморни или канцерогени клетки.

 Дали има несакани ефекти?

Кај некои луѓе може да се појават суптилни несакани ефекти кога прв пат конзумираат семки од кајсија или Б17, тоа  се должи делумно затоа што повеќето луѓе нередовно јадат храна богата со Б17. Несаканите ефекти (главоболка или вртоглавица), кои можат да се појават се привремени и дејствуваат како сигнал дека сте конзумирале премногу Б17 за краток временски период, но со намалување на честотота на конзумирање ,  на секој час  по пола таблетка по јадење, несаканите ефекти брзо исчезнуваат. Следете го  вашето тело, исто како кога земате било каков додаток во исхраната.

  Зошто семки од кајсија?

Од сета храна која содржи Б17, во семката на кајсијата  е утврдено дека има највисоко ниво, но покрај тоа содржи и B15 и ензими. Начин на употреба: Семките од кајсијата може да ги конзумирате : натопени во мед;  внатрешноста на сушени кајсии; мелени и посеани на сендвич или зелена салата, во блендиран пијалак .Препорачана доза 30-35 семки дневно. Поради горчливиот вкус на семките , при превенција,подобро е да се употребуваат таблети витамин Б17. Но секако , најдобро е , особено при дијагностициран карцином да се употребуваат и двете според препораките.

Чување : да се чува на ладно и суво место